top of page

Terapi Almak Neden Önemli?

Terapiye neden başlanacağını; insan varoluşunda görebiliriz. Geçmişinde, bugününde, geleceğinde her zaman deneyimler yer almakta.


Mesela kendine en az bir defa ‘ne zaman bitecek bu sorunlarım ya da sorularım’ diye sorduğun oldu mu? Benim en az bir defa ve aslında çokça sormuşluğum oldu.


Birde sorduğum bir şey daha var ki ‘şimdi ben bu sorun veya soruyla ne yapacağım?’ 


Yaşamda değiştiremediklerin varken birde değiştirebildiklerin vardır. Terapi özellikle bu noktada söz konusu olur.


Yaşamda her zaman değiştirebileceklerin varken bunu neden yapmayasın? Sorunlar ve sorular elbette ki her zaman olabilir. Fakat ‘sen bununla nasıl konumlanmak istiyorsun’ deneyimi de içinde.


Bazen bazı dertlerin üstesinden gelebilmek mümkün. Fakat bu yaşadığın dertleri yalnız yaşadığın için bir şahidin olsun isteyebilirsin. 


Terapide bu şahit terapisttir. Belki aylarca ya da yıllarca kağıda akıttıklarında okunması ile görülmüş olman gibi görebiliriz.


Duygusal zorluklar, ilişki sorunları, alışkanlık ve bağımlılık, geçmiş travmalar, öz saygı meselesi, yaşam geçişleri ve zorlukları, kendini tanıma ve geliştirme gibi konular terapinin konusu olabilir.


Terapide konunun basitliği veya zorluğu diye bakılmaz. Terapide her konu özel ve biriciktir. Kişinin terapiye getirdiği konular çerçevesinde bağlantılı ve bağlantısız olduğu düşünülen diğer konular da işlemlenebilir.


Çeşitli sebeplerden dolayı terapiye başlamak isteyebilirsin. Bu sanılanın aksine temel ve olağan bir ihtiyaçtır. 


Buradan terapi nedir sorusu doğabilir.


Terapinin Önemi?

Terapi Nedir?


Terapi; duygusal, zihinsel, davranışsal meselelerini ele alarak, bu meselelerin altında yatan sebepleri ile bu meselelerle nasıl daha ferah yaşayabileceğine bakan bir tedavi ile destek yöntemidir.


Terapi, birçok farklı yaklaşım, ekol ve yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerin hangisi veya hangilerinin kullanıldığı terapiye gelen kişinin ihtiyacı ve terapistin uzmanlık alanına bağlı olarak değişir.


Terapi seansları bireysel, çift, ergen, çocuk, aile veya grup terapisi için düzenlenebilir. 

Terapi; kendini daha iyi anlamana, duygusal zorluklarının işlemlenmesine, ilişkilerinin gelişmesine, stresle daha kolay yaşabilmene ve daha sağlıklı bir yaşam sürmene destek olur. Terapinin ne olduğunu daha iyi kavrayabilmen için web sitemde yer alan öteki blog kısmından Terapi Nedir? başlıklı yazımı okuyabilirsin. 


Terapi Nedir?

Terapist Kimdir?


Terapist; terapi hizmetini verebilme yeterliliği ve yetkisi olan, terapiye taşıdığın duygusal, zihinsel, davranışsal zorlukların ile daha rahat nasıl yaşayabileceğine profesyonel bir pencereden eşlik eden bir ruh sağlığı uzmanıdır.


Terapist olabilmek için psikoloji ve psikiyatri lisansını bitirdikten sonra psikoloji mezunları için yüksek lisans, her iki lisans mezuniyeti için ise uzmanlığına göre çeşitli yaklaşım, yöntem, ekol eğitimleri almak söz konusudur.


Terapistler hem kendi terapi süreçlerinden hem de süpervizyon süreçlerinden geçerler. Bu geçme halleri birer süreçtir ve çoğunlukla meslek yaşamı boyunca sürmesi olağandır.


Terapist Kimdir?

Terapinin Amacı Nedir?


Terapinin amacı; yaşadığın meseleleri görülür ve duyulur kılmaktır. Meseleleri görülür ve duyulur kılıp terapist ile işbirliğinde terapist tarafından işlemlenmeye çalışıldığında kendisine bir zemin bulur.


Terapinin en belirgin amacı yaşamanın dayanılmaz hafifliğine daha ferah bir konumlanmadan şahitlik edebilmektir.


Terapinin Amacı?

Terapiye Kimler Gider?


Terapiye herkes gidebilir. Her insanın terapiye gitme sebebi birbirinden oldukça farklıdır. Senin de terapiye götürdüğün konu veya konular ötekinin terapiye götürdüğü konudan daha değersiz değil. Çünkü senin derdin, sana ağır. Ötekinin derdi ise ötekine ağır gelir.


Terapiye gitme kararı verdiğinde elbette ki kendini ötekilerle karşılaştırabilirsin fakat gitme sebebine öncelikle kendi içinde bakabilmen gerekir. ‘Öteki bu zorluklarla nasıl daha ferah yaşıyor’ sorusunu sormak çok olağan. Fakat öncelikle ‘Ben bu zorluklarla nasıl daha ferah yaşayabilirim’ sorusunu kendine sorup öyle terapiye gidebilirsin.


Zorluklar

Terapiye Gitmeye Nasıl Karar Verilir?


Her insanın bir eşik noktası vardır fakat terapiye karar verirken bu eşik noktasını görmek veya beklemek zorunda değilsin. 


Terapiye gitmeye karar vermen kolay olmayabilir fakat maddi ve manevi olarak hazır hissettiğinde terapiye karar vermen de beraberinde veya sonrasında gelebiliyor.


Yine de kararsız olduğun durumda 15 dakikalık ücretsiz öngörüşme randevusu alıp sorularını sorabilir, terapiye gitmeye karar verme sürecinin berrak olmasını sağlayabilirsin.



Kararsızlık

Hangi Durumlarda Terapiye Gidilir?


Terapiye gitmenin birçok farklı nedeni olabilir, her kişinin terapiye başvurma nedeni kişinin deneyimlerine, ihtiyaçlarına, kişisel tarihine, karşılaşmalarına ve hedeflerine bağlı olarak değişebilir. 


‘Bu konuda da terapiye mi gidilir?’ yanlış bir kanıdır. Konu senin konun ve evet senin için terapiye gidilebilecek bir konu olabilir. Acını, ötekinin acısıyla karşılaştırıp değersizleştirme.


Özetle; her durumda terapiye gidilebilir.


Dert

Terapiye Gitmek Neden Önemli?


Aynalanmaya ve anlam arayışına ihtiyaç duyan varlıklarız. Öteki ile yaşarız ve terapiye gittiğinde terapist seni aynalar ve anlam arayışını bulabilmeni kolaylaştırır. 


Seni yargılamadan, suçlamadan, dışarıda bırakmadan dinlemeye ve anlamaya çalışan terapistin şahitliğinde açılan meseleler bir zemin ve renk bulur. Bu ve daha birçok sebepten dolayı terapiye gitmek oldukça önemlidir.


Aynalanma İhtiyacı

Terapi Nasıl Bir süreçtir?


Terapi; yaşamda işin içinden çıkamadığın veya daha ferah bir halde olmak adına gerçekleştirdiğin sancılı bir iyileşme sürecidir. Terapi süreci; yaşadığın zorlukları anlamlandırmanı, zorluklarla daha rahat nasıl yaşayabileceğini görebilmeni ve daha sağlıklı nasıl yaşayabileceğini deneyimlemeni sağlar.


  • Terapi süreci değerlendirme süreci ile başlar.

  • Terapist ve danışan arasında güvenilir, destekleyici ve işbirliği içerisinde olan bir ilişkilenme kurulur.

  • Terapi sürecine getirilen konular ve beklentiler belirlenir.

  • Danışanın ihtiyaçlarına ve terapistin tercih ettiği ve danışanın sürecine uyumlu terapi yöntemine bağlı olarak çalışma aşaması başlatılır.

  • Süreçte belirli aralıklarla süreç değerlendirmesi yapılır.

  • Terapi süreci; terapiye getirilen konular ve beklentiler doğrultusunda çerçevelenen aşamaya ulaştığında sonlandırma, seanslar arası sürenin uzatılması veya uzun vadeli bakım planlaması yapılır.


Terapi Süreci

Terapi süreci; senin ihtiyaçlarına, terapistin uzmanlığına ve süreçte karşılaşacaklarına göre değişebilir. Ancak genel olarak, terapi süreci; senin iyilik halini artırmak, zorluklarına nefes alabilmeni kolaylaştırmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilmene eşlik etme halidir. 


Özetle terapi süreci karanlığa tutulan ışıktır.


Bu eşlik etme sürecinin en konforlu hali ise online terapi!


Terapi Süreci Hakkında Sıkça Sorular Sorular

Terapi sürecine dair neler yazarsam yazayım bu süreç için yeterli gelmeyebilir. Fakat biraz olsun anlaşılmasını sağlayabilir.


Şimdi bu blogla ve en sık tercih edilen online terapi desteğine dair merak ettiğin başka soruları da aşağıda bulabilirsin.


Kimler Online Terapi Alabilir?


Online terapi hizmetini özellikle son zamanlarda birçok farklı profilden insan tercih edebilmektedir. Digital bir araç ile iletişim kurmakta zorluğu olmayan herkes online terapi tercih edebilmesi kaçınılmazdır. 


Peki başlıca online terapi hizmetini kimler almakta?


Birçok insan online terapi hizmeti almakta fakat başlıca online terapi hizmetini alanlar ise şöyle;


  • Coğrafi olarak ulaşım zorluğu olanlar

  • Yoğun programı olanlar

  • Sosyal anksiyete yaşayanlar

  • Damgalama olmadan destek almak isteyenler

  • Fiziksel engeli olanlar

  • Evde tedavi süreci devam edenler

  • Seyahat edenler

  • Gezginler


Terapi seçiminde ihtiyaçların, terapistin önerileri ve konfor seviyesini göz önünde bulundurman gerekir.


Online Terapi Nedir?


Kendi güvenli alanında çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesine olanak tanıyan bir destek yöntemidir.

 

Yüz yüze terapi ile aynı etki ve etik çerçevede gerçekleştirilmektedir. 

 

Yanlış bir kanı olan online terapiden verim alınamayacağı ön yargısıdır. Ancak online terapi, sanılanın aksine yüz yüze terapide olduğu gibi aynı yerden fayda sağlar.

 

Özetle; kendi evinde veya güvenliğinin sağlandığı istediğin başka bir yerde, yaşadığın zorlukları altında yatan sebepleri ile birlikte görebilmen, bu zorluklarla yaşamayı kolaylaştırabilmen ve daha nefes alınabilir bir yaşam için terapistin ile birlikte çalışabilirsiniz.


Online Terapi Almanın Avantajları Nelerdir?


Online terapi almanın birçok avantajı vardır. Onlardan birkaçı ise şöyle:


Coğrafi konumdan bağımsız olarak dünyanın neresinde olursan ol güvenli bir alan oluşturduğunda bu hizmeti alabilirsin.

 

Terapi odasına gelmeden kendi zaman planlaman içerisinde yalnızca terapi seansı olan 45 dakikalık bir zaman ayırman yeterli.

 

Kendi alanında gizlilik endişesi duymadan aldığın ve konforlu alanında olduğun bir ferahlık sağlar.

Kendi güvenli alanında fiziksel güvenliğinin de gözetildiği bir olanak sağlar.

 

Fiziksel olarak gitmediğin ve bir iletişim yoluyla kurulduğu için sosyal anksiyete veya ulaşım sorunlarıyla karşılaşmanı engeller.

 

Sonuç olarak online terapi; ruh sağlığı desteğine ulaşmanın modern, konforlu ve işlevsel bir yoludur. Fakat insanın parmak izi gibi biricik olmasından dolayı her kişi için yüz yüze terapi de olduğu gibi etkisi değişken olabilir. 


Terapiye kolay ulaşman, terapiye gitmenin önündeki engelleri biraz olsun kolaylaştırabilir.


Unutmayalım ki her insanın ihtiyacı birbirinden farklıdır. Bu sebeple online terapinin sana uygun olup olmadığını görebilmen için 15 dakikalık ücretsiz öngörüşme randevunu hemen oluştur.


Yarın değil bugün görüşme üzere.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Sevgisizlik Üzerine

Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam kitabında ‘galiba babam sevgisizlik borcunu bana parayla ödüyordu’ diyor. Kızılcık Şerbet’i dizisinde de...

 
 
 

Comments


Ekran Resmi 2025-01-28 15.50_edited.png
bottom of page