top of page

Sevgisizlik Üzerine

Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam kitabında ‘galiba babam sevgisizlik borcunu bana parayla ödüyordu’ diyor. Kızılcık Şerbet’i dizisinde de Mustafa; ‘bana yapılanlara ben yıllarca sustum, babamdır dedim, adam karşıma geçmiş şirket evladımdır diyor sevmiyor beni’ diyor.


Şu hayatta her şey sevgisizlikten kaynaklanıyor desem, abartmış olur muyum? Hani insanın iç çektiği, göğsünde bir ağırlık hissettiği, düşünceler içinde kaybolduğu anlar vardır ya; işte, sevgisizliğin en derin hali böyle zamanlarda ortaya çıkar.


Birde bunun bedende yansıması var. Saçlarının dökülmesi, bedeninin ağrıması, tırnak yemen gibi alışkanlıklar ya da panik atakların... Hepsi sevgisizlikle ilişkili olabilir mi?


Aslında, her şeyin sevgisizlikten kaynaklandığını düşünmeye başladım. Kendimizi, başkalarını ya da toplumu sadece psikiyatrik tanılarla etiketlemek doğru değil. Etiketlemek zaten doğru değil de ahh zaten derken aynen yanılgasına düştüm yani tartışmaya kapatmış oldum. Neyse; konumuz şimdilik sevgisizlik ve gerçekten her şeyin altında sevgisizlik mi yatıyor?


Sevgisizliğin psikolojik ve fizyolojik etkilerini saymakla bitmez. Yalnızlık, kaygı bozuklukları, depresyon; hatta fiziksel hastalıkların kökeninde de sevgisizlik barındırıyor.


Nereden geldi diyeceksin şimdi bu konu aklına. Ya ‘Kızılcık Şerbo’nun son bölümünde; Mustafa karakterinin, saklamaya çalıştığımız sevgisizliği nasıl da yüzümüze vurduğuna şahitlik ettim. 


Aile içerisinde, negatif ayrımcılık görmüş Mustafa. Şöyle eksik, kusurlu, yetersiz hissettirilmiş. Ona biraz eksik ve/veya kusurlu değilsin, yeterlisin, ‘seni sen olduğun için seviyorum’ mesajı veren kim varsa hemen ona dair bir saygısı ve sevgisi oluşuyor. 


Ötekileştirilmiş bir öteki olabilir miydi Mustafa?


Konumuz Mustafa değil ama bana sevgisizliğin bu hayatta nelere mal olduğunu hatırlattığı için kendisine sevgiler.


Gerçi kadının aşağılandığı, muhafazakarlar ve sekülerler diye toplumun ayrışmasına değineceğiz derken tam tersi toplumsal yaralanmayı derinleştiren bir diziden söz etmiş oluyorum ama bu buradaki konu değil. Ama istersen bu konuda Dizi / Film Eleştirmeni Murat Soner’i izleyebilirsin. Ben de bilahare bakabilirim bu kısmına da. 


Sevgisizlik Nedir?


Sevgisizlik sadece bir kişinin sevgiden yoksun kalması değil. Bu durum, kişinin kendi kendini sevmemesinden tut, toplumun kişiyi dışlamasına kadar geniş bir spektrumda karşımıza çıkıyor. Aileden, arkadaşlardan, toplumsal çevreden aldığımız aa afedersin almadığımız sevgi, kendimize olan bakış açımızı da şekillendiriyor.


Kendini Sevmeme


Kendi değerini bilmemek, hayatın her anında sevgisizlik duygusunu beraberinde getirir. İnsanlar sevgiye en çok ihtiyaç duydukları anlarda, kendilerine yeterince şefkat gösteremezler. Sonuç? Sürekli bir tatminsizlik ve eksiklik hissi.


Toplumun Sevgisizliği


Medyada gördüğümüz şiddet olayları, gün geçtikçe artan hoşgörüsüzlük ve dışlanma da sevgisizliğin vücut bulmuş hali. Toplumun bir parçası olamamış, sevilmediğini düşünen kişiler, şiddete daha yatkın hale gelebilirler.


Sevgisizliğin Etkileri


Sevgisizlik, insan psikolojisinde derin yaralar açar. Yalnız hissetmek, içsel çatışmalar yaşamak ve güvensizlik, sevgisizliğin en büyük sonuçlarındandır. Ama bunların yanı sıra, sevgisizlik vücudumuzda da etkilerini gösterir.


Fiziksel Belirtiler

Saç dökülmesi, deri hastalıkları, sürekli yorgunluk ve halsizlik, sevgisizliğin fiziksel tezahürlerinden sadece birkaçıdır. Panik ataklar ve kronik anksiyete, gözlemlediğim yerden sevgisizlikle tetikleniyor.


Duygusal Yaralar


Kendini sevilmeye layık görmemek, başkalarından sürekli onay beklemek gibi duygusal yaralar, sevgisizliğin en derin izleridir. Bu tür hisler, kişinin özgüvenini yerle bir eder ve sosyal ilişkilerde sorunlara yol açar.


Sevgisizliği Aşmak Mümkün mü?


Sevgisizlikle başa çıkmak zor ama imkânsız değil. Öncelikle; bir açıdan, sevgi önce kendimizden başlar. Kendine şefkat göstermek, kendi değerini bilmek ve dışarıdan gelecek sevgiyi beklemeden önce kendini sevmek, bu döngüyü kırmanın ilk adımıdır. 


Bunu yazarken içimden ‘fakat insan ötekiyle görür kendisine olan sevgiyi’ diye geçirdim. Muhakkak en az bir öteki vardır yaşamında kendine olan sevgini görebildiğin. Yoksa da medyada sevgisi, şefkati olan bir karakter de olabiliyor biliyor musun? Mesela birçok filmde ‘yavrularım’ diye çocukları, gençleri seven ve birçok karaktere can veren Adile Naşit. Nasıl sevgi hissettiriyor, insanın kendisindeki sevgiyi görmesini sağlıyor.


Gerçi bir açıdan; bana göre, sevgi görmese de sevmeyi bilir insan sevgisizliğin altında yatan sebeplerine baktığında.


Kendine Şefkat Göster


Özşefkat kendinle olan arkadaşlığını, dostluğunu oluşturur ve/veya pekiştirirken sevgi tohumları ekmeni sağlar. Kendine; tıpkı bir ötekinin, kendisine sevgisizliğiyle çaresiz ve yalnız hissettiğinde, senin ona yaklaştığın tutumu kendine uygulamandan söz ediyorum.


'Öteki: Ben sevilmedim biliyor musun, kimse gelip başımı okşamadı, biri de demedi ki ne yaşarsan yaşa yanındayım, seni sen olduğun için seviyorum.'


Şimdi bunları söyleyen ötekine nasıl yaklaşırsın bunu düşün ve kendin bunları ve/veya benzerlerini yaşadığında kendine göstermenden söz ediyorum.


Bağlar Kur


Sosyal ilişkiler sevgisizliği aşmanın en güçlü yollarından biridir. Ötekilerle kurduğun bağlar, hayatın boyunca seni destekler ve sevgisizlik duygusunu hafifletir.


Destek Al


Zaman zaman sevgisizlik duygusu, kişinin kendi başına aşamayacağı kadar derin olabilir. Derin olmasa da bir bakmak isteyebilir. Böyle durumlarda bir uzmandan destek almak, bu süreci kolaylaştırabilir.


Sonuç


Sevgisizlik hayatın her alanında karşımıza çıkabilir. Ancak, bu duyguyu anlamaya çalışmak, altında yatan sebebe bakmak ve onunla başa çıkmanın yollarını öğrenmek mümkün. Kendine şefkat göstermekle başlayabilir ve etrafındaki dünyayı, ilişkileri sevgi dolu hale getirmek için çabalayabilirsin.


Unutma, yarın değil, bugün ve sen yoksan, bir eksiğiz.


Sevgisizlik ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular (SSS)


Sevgisizlik ile nasıl başa çıkabilirim?


Sevgisizlikle başa çıkmanın en etkili yollarından biri, kendine şefkat göstermek ve sağlıklı ilişkiler kurmaktır. Bu duyguları paylaşmak ve gerekirse profesyonel destek almak da önemli adımlardır.


Sevgisizlik depresyona neden olur mu?


Evet, uzun süreli sevgisizlik hissi, depresyon ve kaygı bozuklukları gibi ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle sevgisizlik hissiyle erken başa çıkmak önemlidir.


Sevgisizlik çocuklukta mı başlar?


Çoğu durumda, sevgisizlik hissi çocukluk döneminde yaşanan duygusal ihmalden kaynaklanabilir. Ancak, yetişkinlik döneminde de yaralayıcı ilişkiler veya yalnızlık sevgisizliği tetikleyebilir.


Sevgisizlik neden fiziksel sorunlara yol açar?


Duygusal durumların beden üzerinde doğrudan etkisi vardır. Stres ve kaygı, bedensel belirtilerle kendini gösterebilir. Çünkü söze dökülemeyenler bedende yankı bulur.


Kendini sevmek neden bu kadar zor?


Toplumun ve ailenin beklentileri, kendine dair negatif inançlar ve geçmiş deneyimler, kendini sevmenin önündeki engeller arasında yer alabilir.


Yazımı okuduğun için teşekkürler! Senin sevgisizlikle başa çıkma yöntemlerin neler? Yorumlarda paylaşmayı unutma!

 
 
 

Comments


Ekran Resmi 2025-01-28 15.50_edited.png
bottom of page